Marjoleine Leliveld

De ontwikkeling van kinderen is een fascinerend proces. Vaak gaat dit vanzelf, maar er zijn kinderen die de nodige hobbels tegenkomen op hun weg. Zij leren vaardigheden niet of niet makkelijk aan. Zeker kinderen met autisme redden het vaak niet alleen. Ik begeleid deze kinderen om doelgericht en op motiverende wijze vaardigheden aan te leren. Het is geweldig als je daarin samen stappen kunt maken.

Daarbij werk ik individueel met de kinderen, maar ook met de ouders en de begeleiders van de kinderen zowel thuis als op school. Mijn ervaring ligt bij jonge kinderen tot en met tieners met autisme, zowel verbaal als non-verbaal en met een vaak niet vast te stellen niveau. Ik heb er enorm veel plezier in met deze kinderen te werken en hun trots te ervaren als zij een vaardigheid geleerd hebben. Mijn insteek is praktisch en doelgericht. De grondslag in mijn werk is gericht op de relatie waarbij ik in mijn aanpak de behavior analysis principes volg. Belangrijk is altijd vanuit het kind te werken en die richting te kiezen die past bij het kind en de ouders.

Uit eigen ervaring weet ik wat een zoektocht het kan zijn om je kind met autisme op een voor jou goede manier te begeleiden. Je wilt als ouders je kind de ondersteuning bieden die werkt. Daarbij wil je niet aan de zijlijn staan, maar bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Je kunt als ouders hierin echt meer dan je denkt.

De vele jaren ervaring opgedaan in het programma met mijn dochter, zijn een goede basis gebleken om gericht ondersteuning te bieden aan andere kinderen. Mijn dochter, Nanouk, heeft klassiek autisme en dyspraxie. Sinds begin 2001 heeft zij een Growing Minds programma. De veelheid aan uitdagingen in haar ontwikkeling hebben mij veelzijdig opgeleid. Van een kind zonder enige vorm van aktie, reactie, beweging of communicatie, waarvan werd gedacht dat zij eigenlijk het beste buitenshuis geplaatst kon worden is zij een vrolijke tiener geworden. Zij communiceert, gebruikt gesproken taal, leest, heeft diverse vrijetijdsbestedingen, kan fietsen, is zindelijk, heeft bijna geen probleemgedrag, is flexibel, heeft een innige relatie met haar zus, andere familieleden en alle betrokkenen die dagelijks met haar werken.

Ons werkveld is voortdurend in ontwikkeling, zowel in verdieping van bestaande methoden als in uitbreiding van nieuwe methodieken en aanpak. Dit maakt het interessant maar ook noodzakelijk om bij te blijven door het bezoeken van conferenties in binnen en buitenland. Daarnaast vind ik het cruciaal te blijven leren en mijn ervaringen te voorzien van een gedegen fundament. In 2013 ben ik gestart met de opleiding in PRT, (Pivotal Response Treatment) bij de Koegel PRT Santa Barbara in California en de PECS Implementer Training bij Pyramid UK. Onderstaand beknopt een overzicht:


ABA-training:
- The Growing Minds Program, 4x oudercursus ,Steven en Kaitryn Wertz
- Comprehensive Program Growing Minds, 7x, Florida USA, Steven en Kaitryn Wertz en Stefanie Barenblat
- Distance Training, Growing Minds, 14x half jaar, Steven en Kaitryn Wertz en Stefanie Barenblat
- Ondersteuning gezin tijdens Comprehensive Program Growing Minds, in Florida, 1x
- In-Home Program, Stefanie Barenblat 2x, Steven Wertz
- PECS (Picture Exchange Communication System), 1x basiscursus en 2x gevorderden cursus, Pyramid Educational Consultants UK
- 3rd The Red Door Conference, Dublin, december 2008
- Bezoek Red Door School Dublin, maart 2009
- 5th Conference of European Association for Behaviour Analysis, Kreta, september 2010
- 6th Conference of European Association for Behaviour Analysis, Lissabon, september 2012
- ABLLS –R 2 daagse training Lille, Frankrijk januari 2013
- Certified PECS Implementer, Pyramid UK 2014

In opleiding:
- Autisme Centraal Traject 2015 - 2015
- Pivotal Response Treatment (PRT) , Koegel PRT Santa Barbara in California 2013

Coachingstraining:
- School voor Psychosynthese en Levenskracht, 2-jaar training, Christien en Pieter Sluis

Training in andere methoden:
- Leespraat, basis-en gevorderden cursus, Stichting Scope
- Basistraining spelen, Anneke Groot
- Basistraining Autism International, Sean Fitzgerald en Kat Houghton
- Maximum Impact Advanced Training, Autism Treatment Center, Sheffield MA, USA

Training in maken van leermiddelen:
- Communicatie in Print, software training, Eelke Verschuur


Marjoleine Leliveld

Naar: Esther Sjouke

Terug naar: Wie zijn wij